Diep zoeken oftewel duik onder water en bekijk de ijsberg

Three Airmen participate in dog-sled expeditionIn het vorige artikel hebben we de zoekmogelijkheden van Google bekeken. Nu gaan we in op manieren om technische kennis te verwerven die niet meteen uit een zoekmachine komt rollen.

Het internet is immens groot en groeit elke dag. Zoekmachines doen hun best om zo veel mogelijk van deze informatie te ontsluiten maar realiteit is dat dit maar voor een klein deel lukt. Er zullen dus andere methoden moeten worden gebruikt om dieper in het net te zoeken. Dit artikel beschrijft een aantal van deze technieken. Hierbij moet worden opgemerkt dat niet alle informatie meteen opvraagbaar is. Dit komt doordat er rechten op rusten. Wat meestal wel gebeurt (oa voor wetenschappelijke publicaties) is dat er goede samenvattingen te raadplegen zijn. Aan de hand hiervan kan een bepaald artikel dan besteld worden.

Het “gewone” internet dat we dagelijks gebruiken heet ook wel het “surface web”. De tegenhanger ervan is het zogenaamde “deepweb”. Dit deepweb is vele malen groter dan het surface web en dus een interessante bron van informatie.
Via verschillende sites kan in het deepweb gezocht worden in allerlei databases die dus niet of beperkt door Google worden doorzocht. Een van deze sites is http://www.completeplanet.com. Deze claimen meer dan 70.000 databases geindexeerd te hebben. Er kan per onderwerp gezocht worden. Ook brightplanet (te vinden via google) is zo’n initiatief. Op deze site staat ook een interessant whitepaper over het onderwerp big data.

Probeer eens een techniek of technische vraag te zoeken in het deepweb en deel de ervaringen in dit platform. Laat ook eens weten wat interessante bronnen van informatie voor uw toepassing zijn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *