Het begint met “de weg vinden”

Kennisverwerven via het internet

Sinds de komst van internet heeft er een revolutie plaatsgevonden rondom informatie. Door de ontwikkelingen van de zoekmachines is enorm veel informatie ontsloten en (vaak zonder kosten) met een druk op de knop bereikbaar. In de maatschappij is daardoor het woord Googlen een werkwoord geworden.

Het feit dat informatie allom verkrijgbaar is wil nog niet zeggen dat relevante informatie makkelijk te vinden is. Dat begint met het feit dat goed zoeken nog niet bij iedereen bekend is. Onze standaard manier van zoeken is het intypen van een of meer zelfstandige naamwoorden. Het resultaat van Google is antwoorden waarin de meeste van deze woorden aanwezig zijn. Op deze manier bladeren we dan door het internet in de hoop de juiste bron te vinden uit de vaak vele tienduizenden mogelijkheden.

Google biedt echter mogelijkheden om veel geavenceerder te zoeken. Een goede manier hiervoor is het gebruik van zoekoperatoren. Dit is een techniek waarbij de zoekopdracht voor Google veel precieser kan worden omschreven.

Als je als voorbeeld zoekt op goede fiets krijg je 8.5 miljoen mogelijkheden. Dit zijn alle mogelijkheden waarin de woorden goede en/of fiets voorkomen.

Een tweede mogelijkheid is +goede +fiets. Dit geeft 8.15 miljoen mogelijkheden omdat hier beide woorden aanwezig moeten zijn.

Verander je de zoekterm in “goede fiets” dan krijg je 0.25 miljoen mogelijkheden. Dit zijn alle mogelijkheden waarin de twee woorden aan elkaar voorkomen.

Uitsluiten kan ook. In dat geval zet je een – teken voor de zoekterm. Dat zou bijvoorveeld kunnen zijn +”goede fiets” + beoordeling. Dit geeft “maar” 6000 reacties. De kwaliteit van de antwoorden is echter veel beter geworden.

Kijk eens op https://support.google.com/websearch/answer/136861?p=adv_operators&hl=nl voor informatie over deze operatoren en leer hoe je bijvoorbeeld binnen een site kunt zoeken.

Andere informatie over geavenceerd zoeken staat op http://www.google.nl/advanced_search. Met dit scherm kun je makkelijk zoekopdrachten verbeteren.

Probeer deze mogelijkheden eens en geeft een reactie over ervaringen. In een volgend artikel gaan we verder in op de zoektocht.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *